Diverse

juli 10, 2018

Tilbered din mad som på tv

Har du – som de fleste andre mennesker i Danmark– set ét af de utallige mange madprogrammer, der toner frem i fjernsynet, har du måske hørt ordene ”sous vide” og studset over, hvad det mon betyder. Men frygt ej, du er helt sikkert ikke den eneste, der ikke ved, hvad sous vide betyder. For selvom det er en tilberedningsstil, der første gang så dagens lys i 1799, er den først for nylig blevet rigtig populær. I sin enkelthed er sous vide fransk og betyder ”under vakuum”, hvilket måske i første omgang ikke umiddelbart lyder super lækkert at skulle tilberede mad under vakuum. Dog er tilberedningsstilen meget mere en blot at putte maden i vakuumposer.

 

Langtidstilberedning ved lav og nøjagtig temperatur

Når man tilbereder i en sous vide, er det utrolig vigtigt, at man har maden under vakuum, hvilket helt enkelt er fordi tilberedningen foregår i et form for vandbad, hvorfor maden ellers ville miste både saft og kraft ud i vandet. Det er selvfølgelig også heraf navnet udspringer. Den overordnede fordel ved at tilberede maden i en sous vide fremfor andre metoder er, at maden bliver tilberedt ved en stabil og kontrollerende temperatur, hvilket betyder, at man på denne måde sørger for, at maden hverken får for meget eller for lidt. Derudover er det værd at nævne, at nogle fødevarer får en strukturændring ved at blive lavet i en sous vide, hvilket kan tilføje nogle helt andre smagsnuancer til maden, end hvad man er vant til.

 

En blæret – samt nem – måde at lave mad på

Udover at maden selvfølgelig bliver anderledes, end hvis man eksempelvis laver den i ovnen eller på en pande, så er der også nogle andre fordele ved at bruge en sous vide. Først og fremmest kræver det utrolig lidt at skulle tilberede maden. Det eneste man skal gøre er at fylde sous viden med vand og putte maden i den (i vakuumpakkede poser) og så ellers bare vente. På denne måde behøver man heller ikke at bruge flere timer i køkkenet for at lave et lækkert måltid til sine gæster. Når det så er sagt, kan man – uden at lyve – fortælle sine middagsgæster, at man har tilberedt kødet i over 15 timer, hvilket kan give nogle gode point.