Shopping

februar 10, 2018

Gode råd omkring e-handel fra tyske webshops

Der er penge at spare ved at købe fra webshops fra fx Sverige og Tyskland. I Danmark er der en standard momssats på 25%, hvor der i Sverige er en standard momssats på 25% og en reduceret momssats på 12% på bla. hotelophold, fødevarer og personbefordring. Herudover er der en momssats, der pålægges bøger og tidsskrifter på kun 6%.

Derfor kan man med fordel besøge Skåne, når man vil forkæle sig selv med en forlænget weekend på hotel eller spa.

Tøj, sko og hundemad kan med fordel også handles direkte fra tyske e-handler. Det er ikke altid, at det fremgår om shoppen sender til Danmark, men en hurtig mail kan oplyse om det er muligt og prisen. Måske skal ordren afgives via mail.

Alle kender til grænsehandlen med dåsevarer. Grænsehandelsbutikkerne lader danske kunder udfylde en “eksport erklæring”, så du kan slippe for den tyske dåsepant, dette gælder dog kun, når du handler selvafhentede dåser i hele kasser. På mange af butikkernes hjemmesider kan du udfylde erklæringerne online (på forhånd), bestille varerne på forhånd og få læsset bilen.

Men mange kunder, der jævnligt handler i grænsebutikkerne har også set de fordelagtige priser på øvrige varer i Tyskland. Lønninger, lokaler og ydelser er lavere i Tyskland i forhold til Danmark. Markedet er større. Så når en Tysk supermarkedskæde køber til lager og sælger, har de både større volumen og reducerede omkostninger. Alt i alt giver det prisbesparelser i forhold til danske priser.

Set med danske øjne er Tyskland et land med en lav skatteprocent. Dette gælder specielt for moms. Den danske momssats ligger på 25%, den tyske derimod kun på 19% henholdsvis 7%. De fleste kender de momsmæssige fordele ved den såkaldte grænsehandel. Her sparer danske privatpersoner penge især ved køb af fødevarer. Selv om varerne bliver bragt til Danmark umiddelbart efter køb, betaler man kun den tyske momsafgift på 19% hhv. 7%. Grænsehandlen har specialiseret sig i at udnytte netop denne fordel – og sælger danske produkter med den lavere tyske moms.

Den største forskel på vores 25% og den tyske 7% moms finder man på varer som brænde, træpiller, staldstrøelse og dyrefoder. Har du en stor sulten hundeflok eller en kennel, kan der være store besparelser ved at købe fra Tyskland og få pallen leveret af en billig fragtmand. Nogle fragtmænd leverer kun til kantstenen – andre kan levere med gaffeltruck helt ind i garage eller lade.

Hvis varen bliver leveret fra Tyskland til danske privatkunder f.eks. gennem sælgeren eller en spedition, gælder momsfordelen op til et samlet volumen på 280.000 DKK per år (ca. 37.500 EUR). Så snart denne leveringsgrænse overskrides, skal den tyske forhandler betale moms i Danmark af denne og de kommende leveringer til danske kunder. Leveringsgrænsen griber dog ikke, hvis den private danske køber henter varerne selv, eller bestiller leveringen hos en tredjemand – fx en uafhængig fragtmand.

Næste gang træpillerne skal købes, er det værd at overveje billige træpiller fra Tyskland. Anvender man brænde eller træpiller til opvarmning, kan der være op til 20% at spare på en sæson. Der er ofte flere gode mærker og tyskerne har længe spottet fordelen ved at kræve fx DIN+ kvalitet, så de er sikret ensartet og god kvalitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *