Gode råd er dyre..

april 10, 2018

Brancheskifte – burde man?

Vi kender alle følelsen af ikke at trives med sit arbejde. Vi har alle gode og dårlige dage, og hvis de dårlige dage begynder at komme oftere, er det måske en idé at overveje en ændring. Dog er et totalt karriereskift ikke den eneste mulighed man står med, tværtimod.

Kan du lide din karriere?

Er det selve faget, arbejdspladsen eller noget helt tredje som får dig til at tænke tanken om at lave noget andet? Dette er vigtigt at gøre op med sig selv. En rigtig god ting at overveje er, om man har lyst til at stå op om morgenen og tage på arbejde, eller om man rent faktisk ligger i sengen med absolut intet overskud til dagen. Det er utrolig frustrerende at have et arbejde man slet ikke trives med. Det kan som sagt være flere ting som går dig på. Derfor er det vigtigt at vurdere, om du vil helt ud af dit nuværende fagområde, eller om du blot vil skifte arbejdsplads. De to ting er nemlig meget forskellige, og kræver to vidt forskellige fremgangsmåder. At skifte karriere kræver måske en videreuddannelse og et vist overskud, imens et skift til en anden arbejdsplads kan være enklere at gå til. Derfor er det vigtigt at blive enig med sig selv om hvad man præcis vil.

Brancheskift eller karriereskift?

Hvad er forskellen på disse to? Nogle ville måske sige ingen, men det er forkert. Pia Wagner Holm som er uddannet karrierekonsulent for www.C3.dk , er enig i forskellen. “Et brancheskift er ensbetydende med, at du søger udfordringer, der er – stort set – identiske med dem, du har i forvejen, men blot i en anden branche end den, du arbejder i. “At foretage et karriereskift vil sige, at du skifter jobfunktion – altså søger helt nye udfordringer, som du ikke har erfaring med fra tidligere.

“Som Pia sandt nok siger, er der forskel på disse to termer. Det handler om, hvor stor en forskel du er parat til at skabe for dig selv. Du kan nemlig let gøre det vanskeligere end det behøver at være. Hvis du fx tager en forhastet beslutning, og vælger et karriereskift som måske ikke var nødvendigt, så kan det nemt blive for stor en mundfuld. Det betyder selvfølgelig ikke, at man altid bør gøre det der er lettest for én – udfordringer er der intet i vejen med. Men man må ikke glemme de økonomiske og tidsmæssige konsekvenser, som sådan en beslutning kan skabe.

Vær stærk nok til at træffe beslutningen

Selvom man kan være kørt træt i sit job, er det stadig en fast rutine du skal bryde, hvis du vælger at gå andre veje. Den tanke kan sagtens virke skræmmende, og derfor er det vigtigt ikke at begrænse sig selv.

Du står med to valg: Enten bliver du på din nuværende arbejdsplads og følger rutinen, uden at være synderlig tilfreds. Eller også hanker du op i dig selv, og træffer den måske skræmmende men nødvendige beslutning. En god måde at blive mere rolig på, er at lægge en struktureret plan. Hvad vil jeg, og hvad skal jeg gøre for at få det til at ske? Tænk nogle tanker omkring hvad der vil gøre dig gladere, og hvad der skal ændres i din hverdag, så du opnår det overskud du måske har mistet. Beslutningen der skal tages er måske slet ikke så slem som du tror. I starten er det nemt at føle, at alt er galt med dit nuværende arbejde. Men måske er det i virkeligheden kun selve forandringen du har brug for, og ikke et decideret karriereskift. Sådanne tanker er vigtige at have med i bagagen.

Overvej dine muligheder

Hvad enten du vælger at finde en ny arbejdsplads eller helt ændre din karriere, er det vigtigt at vurdere dine muligheder. Har du et godt CV? Hvis du forhaster dig, og vælger den første og bedste nye arbejdsplads du bliver tilbudt, kan det være den heller ikke gør dig mere tilfreds. At skifte fra job til job uden det store mellemrum, kan hurtigt give indtrykket af, at du ikke er en pålidelig og fast medarbejder – det ser ikke godt ud på CV’et. Du kan også pludselig stå i en situation hvor du ikke har et arbejde længere, så derfor bør du sørge for at være medlem som minimum i en billig a-kasse.

Medbring dine erfaringer fra din arbejdsplads. Erhvervserfaring er noget af det bedste at have, da virksomheder altid leder efter folk som fungerer i praksis og ikke kun i teorien. Dette fungerer godt hvis du vil fortsætte i samme branche, men i et totalt karriereskift fungerer det ikke. Du kan selvfølgelig altid medbringe brugbare evner indenfor fx projektledelse eller præsentationsteknik, men den viden du har opbygget indenfor dit gamle fagområde, vil ikke længere være ligeså brugbar når du skal sælge dig selv.

Gør op med dig selv hvad der gør dig umotiveret på din arbejdsplads. Dine kollegaer, din chef eller dine arbejdsopgaver? Tag hellere den betænkningstid det tager, i stedet for at rode dig ud i en situation som stiller dig dårligere end før. Planlæg dine valg inden du træffer dem. Man kan nemlig sagtens blive blændet af en pludselig lyst til bare at sige op. Hvis du beslutter dig for at skifte branche, og derved forlade din nuværende arbejdsplads, er det ikke dårligt at have undersøgt andre mulige arbejdspladser inden du tager samtalen med din chef.

Gå glad på arbejde

I den sidste ende handler det om, at være glad for det man laver. Man ved bedst selv hvor stor en forandring det vil kræve, og derfor er det altid vigtigt at turde tage den nødvendige beslutning. At blive et sted man ikke trives er aldrig optimalt. Det kan dræne dit overskud totalt og efterlade dig med en tom følelse indeni. Måden at vide, hvad der er rigtigt at gøre, er at lytte til sig selv og ikke andre. Ens venner eller familie har måske en masse fine idéer til dig, men man skal altid holde fast i sine egne overbevisninger. Er man i tvivl, så vent med at hoppe ud i noget nyt. Du vil opdage at det er langt nemmere at tage springet, når du er helt afklaret med dit valg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *