Generelle artikler

december 14, 2018

Undgå alger på hus, tag og terrasse

I Danmark er vi skånet for en lang række skadedyr, som hærger boliger i resten af verden. Til gengæld er det danske klima ideelt for de grønne gevækster, vi kender som alger, og det betyder, at det kan være en hård kamp for at holde tag, fliser, plankeværk og facader algefri. Dog er det ikke umuligt at slippe af med de stædige organismer, hvis man ved, hvad man laver. I denne guide kan lære, hvordan du slipper af med de uønskede gevækster, så du igen bliver herre i eget hus.

 

Hvad er alger, og hvordan lever de?

Alger er en stor gruppe af organismer, hvoraf de fleste lever i vand. Enkelte arter kan dog overleve på landjord, deriblandt den såkaldte grønalge, som er den, du kender som et slimet lag på plankeværk, fliser og mure. Alger trives bedst i fugtige miljøer, og det er derfor, det danske klima egner sig godt som hjemsted for grønalger. En af de store udfordringer, når det kommer til bekæmpelse af alger, er, at alger selv er med til at holde på fugten. Det betyder, at en stor algebestand vil skabe et fugtigt miljø, som vil trække endnu flere alger til, og således fortsætter bestanden med at vokse eksplosivt.

 

Miljørigtig og effektiv bekæmpelse af alger

Da alger lever af fugt, er en af de mest effektive metoder til at slippe af med dem at udtørre dem. Udtørring af alger foregår gennem et aktivstof kaldet pelargonsyre, som forekommer naturligt i bl.a. pleargonier og tidsler. Stoffet virker ved at trænge ind i algerne og ødelægge deres cellevægge, hvorved algerne tørrer ud. Herefter bliver de døde alger fjernet af regn og vind.

 

Bekæmpelse af alger med pelargonsyre er målrettet og effektiv, men også meget miljøvenlig, da pelargonsyre efter angrebet bliver omdannet til vand og COuden biprodukter. Modsat findes der en række produkter, som anvender andre typer af stoffer til algebehandling, men disse er både ulovlige og skadelige for miljøet, og ofte er de ikke lige så effektive. Vil du være sikker på at overholde loven og undgå at skade miljøet, kan du med fordel få foretaget en algerensning af et professionelt firma, som kender proceduren og ved, hvad de laver.

 

Vælg den rigtige algebehandling

Er dit hus eller din terrasse angrebet af alger, har du flere muligheder for behandling, og det rigtige valg afhænger primært af, hvor hårdt du er angrebet. Hvis du når at tage algeangrebet i opløbet, kan du i mange tilfælde klare dig med en algebehandling af murværk, fliser eller tag. Ved en algebehandling påføres det algedræbende middel, hvorefter de døde alger vaskes væk af vejr og vind. Hvis du vil vide mere om, hvordan en algerens foregår, så kan du også kontakte algeteknik.dk for mere information om selve behandlingen.

 

Hvis ens fliser eller facade er hårdere angrebet, eller hvis man er utålmodig efter et flot resultat med det samme, kan man få foretaget en professionel fliserensning, som fjerner alger, flisepest og mos og får terrassen eller murværket til at fremstå som nyt. Her må det igen anbefales at få det gjort professionelt, da en rensning med en almindelig højtryksrenser i de fleste tilfælde vil gøre mere skade end gavn.

Efter rensningen kan man vælge at gøre terrasse eller facade vandafvisende ved hjælp af et imprægneringsmiddel. Dette vil gøre det sværere for alger at indtage overfladen, og dermed er du sikret et flot og langvarigt resultat.

 

Er dit hjem indtaget af alger, har du altså flere muligheder for bekæmpelse. Læs mere om algebekæmpelse, fliserens og imprægnering her, og find ud af, hvilken løsning der er den rette for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *