Miljøscreening er en disciplin, hvor man – især i forbindelse med nybyg, renovering og tilbygninger – analyserer et område for giftige stoffer og farlige kemikalier.
Den dag i dag er der stadig et stort behov for miljøscreening, da vi har en uheldig historik med anvendelse af farlige stoffer fra tidligere byggerier.
Byggerierne har ikke fundet sted, fordi man har været ligeglad eller anvendt materialerne for at spare penge. Man har simpelthen ikke kendt faren ved de enkelte produkter, da man brugte dem. Tænk bare på det klassiske eksempel med asbest. Asbest blev flittigt brugt, da materialet var stærkt og kunne hæmme brand. Det var først senere, man fandt ud af, pladerne var farlige når de knækkede, fordi de udskiller så fint støv, at det kan forvolde skade helt ud i lungerne og virker kræftfremkaldende.
Asbest er dog ikke det eneste eksempel på farlige stoffer, der har været brugt som byggemateriale. Bly og PCB er ligeledes sundhedsskadelige stoffer, som skal behandles forsigtigt.
Faktisk er man forpligtet til at foretage en kortlægning af bygningsdele, der kan indeholde materialet PCB, hvis bygningen er fra perioden 1950-1977. Og det er netop derfor, man tilkalder en virksomhed med ekspertise i miljøscreening.
Undgå overraskelser i byggeprojektet
Det er særligt uheldigt, hvis man under et byggeprojekt finder ud af, der er skadelige stoffer i den pågældende bygning, der renoveres eller ombygges, eller der er farlige stoffer i det område, hvor man skal opføre en ny bygning.
Det kan nemlig betyde store forsinkelser i byggeriet, da alle håndværkere vil blive sendt hjem, indtil der er foretaget en fuldstændig kortlægning af risikoen for miljø- og sundhedsskadelige stoffer og kemikalier i området.
Skal håndværkerne sendes hjem, bliver projektet både dyrere og trækker i langdrag.
Sørg derfor altid for at gøre et grundigt forarbejde og undgå irriterende fund senere i processen.